Khajuraho naar Agra

16 december 2014 - Agra, India

Dag 15 deel 2

Genoeg over de keuzes. Ik ben vanmorgen op mijn fiets het Indiase platteland op geweest. Het is vreselijk leuk om te zien dat, zodra je de hoofdwegen af bent, er een ander India verschijnt. Mensen hebben veel minder haast en de taferelen die je in oude boekjes ziet, komen hier tot leven. Mensen werken met zijn allen op het land, de vrouwen zie je in de meest kleurige sareeh's. Karren met paarden en ezels ervoor vervoeren de zwaardere dingen en de rest wordt op het hoofd gezet en weggedragen. Of het nu waterkannen of bossen brandhout zijn, alles gaat op het hoofd.
Natuurlijk zie je hier ook langzamerhand de tuktuks, brommers en auto's rondrijden, maar die zijn hier nog zwaar in de minderheid. Het is ook leuk om er zelf tussen te fietsen in plaats van rondgereden te worden. Op de een of andere manier ben je er dichterbij op deze manier. Je kunt zelf helemaal bepalen waar je heenfietst en het is veilig, volgens mij.
Ik heb me sowieso hier nog geen moment onveilig of bedreigd gevoeld. Of je nu in de stad rondloopt, of fietst op het platteland er lijkt geen enkele dreiging te zijn. Het enige waar ik me vandaag zorgen over maakte, is of ik de weg terug naar mijn hotel kon vinden want, zoals al een keer eerder is gezegd, laat de bewegwijzering nogal te wensen over. 's Avonds in de stad heerlijk gegeten met, jawel eindelijk, een biertje erbij. Daarna ingepakt en morgen op weg naar de bewoonde wereld. Naar Agra en de Taj Mahal.

Dag 16

Er is een wonder gebeurd. De trein vanuit Khajuraho vertrok op tijd en kwam ook op tijd in Agra aan. Verder stond de man die me van de trein af zou halen keurig op me te wachten. De rit door de stad verliep zonder verstoppingen en ander oponthoud en ik kwam dus zonder enige vertraging in mijn hotel aan. Met alles wat ik tot nu hebt meegemaakt op het gebied van vervoer, is het bijna niet te geloven.
Bij mijn hotel aangekomen hield het geluk nog niet op. Direct naast mijn hotel zit een Indiaas equivalent van Starbucks. Na twee weken geen fatsoenlijke koffie te hebben gehad, ging de dubbele espresso er net zo goed in als het biertje van gisteren. Het hotel bleek een uitstekende keuken te hebben en ik heb verrukkelijk gegeten. Na het eten nog maar eens zo'n dubbele espresso gehaald. Heerlijk. Ondanks de twee dubbele espresso's trouwens geen last van mijn darmen gehad, dus hopelijk is dat probleem nu ook opgelost. Een absolute topdag voor een reisdag!
Morgen heb ik het mezelf gemakkelijk gemaakt. In alle andere steden waar ik tot nu toe ben geweest, heb ik of gelopen of gebruik gemaakt van het openbaar vervoer, maar morgen heb ik de hele dag een auto met chauffeur tot mijn beschikking. Het lijkt me erg prettig om een dagje decadent de stad te gaan bekijken. Voor de kosten (ca 20 euro voor de hele dag) hoef je het niet te laten en als je maar een dag hebt is het ook heel praktisch. Ik kijk er naar uit om de Taj Mahal te gaan bekijken. Volgens veel mensen die hem hebben gezien, is het het mooiste gebouw ter wereld.......

1. Annemarie:
    17 december 2014
    Hoi Theo,

Door alle drukte en/of gebrek aan puf was het er nog niet van gekomen om je verslagen te lezen. Dus dat heb ik vanmiddag maar eens ingehaald.
    Zo te zien heb je weer superboeiende en mooie ervaringen in India. En dat darmenverhaal, jammer maar dat kan niet missen, he? (De kleine heeft hier op het moment zijn eigen buikgriepverhaal, dus hou op schei uit!)

Nou, groetjes van ons allemaal en nog een mooi vervolg van je reis gewenst!
    Groetjes, Annemarie
  2. Jacques:
    18 december 2014
    Taj Mahal de moeite waard geweest? Ben benieuwd of alle verhalen daarover een beetje aansluiten bij de werkelijkheid... Of is het gewoon hoop ouwe stenen?

Hier niet veel nieuws: Kabinet staat op instorten; Wilders wordt vervolgd voor discriminatie, Vanavond wordt `Vitesse uit de beker geknikkerd.... klein bier allemaal.
    In de drukte van die onzin zou je echte nieuws weer vergeten.
    Zeker voor jou als fervent fan van de edele zwemsport in ondiep water moet dit toch wel weer een oppepper van jewelste zijn...
    Geniet ervan en wellicht een idee om je huis te koop te zetten... inde makelaardij is wat te halen, blijkt maar weer!!!

Pieter van den Hoogenband bevestigt nieuwe relatie
    Pieter van den Hoogenband bevestigt dat hij een nieuwe vrouw in zijn leven heeft. "Het klopt. Ik ben smoorverliefd."
    De olympisch zwemkampioen heeft zijn hart verloren aan een makelaar. "We zijn erg gelukkig samen. Marie José is een lieve vrouw en ik ben ontzettend blij met haar", zegt Pieter over zijn prille liefde in Story.

Tsja......
  3. Marjo:
    18 december 2014
    Ha T,

Je bent lekker bezig; fietsen ook nog eens.
    Dat slaat alles! Wist je nog hoe het moest? Ha,ha.
    Klinkt alsof je het erg naar je zin hebt, maar een beetje de andere toeristen mist.
    Morgen middag proberen we nog even te skypen met mam erbij als we op de verjaardag van Roos zijn.
    Hoop dat het lukt om elkaar te spreken. Tot morgen